BKR toetsing

In Nederland zijn banken wettelijk verplicht om vooraleer een bepaalde lening te verstrekken een zogenaamde BKR toetsing uit te voeren. Deze toetsing moet aangeven aan de bank of de persoon in kwestie al dan niet financieel over voldoende mogelijkheden beschikt om de financiering terug te betalen. Er wordt tijdens deze controle vooral rekening gehouden met de hoogte van het inkomen, maar ook eventuele spaargelden worden onder de loep genomen. Het inkomen dat wordt verzameld is echter slechts één ding, want wat met eventuele lopende leningen of bestaande schulden? Dan komt de BKR toetsing op de hoek kijken. Door het uitvoeren van deze toetsing weet de bank namelijk meteen over welke eventuele schulden de persoon in kwestie beschikt en dat kan veelal nefast zijn voor je kredietaanvraag.

Negatieve BKR toetsing, wat nu? 

Wanneer je over een codering bij het BKR beschikt voel je de bui uiteraard al hangen. De kans dat je in dit geval een lening toegekend zal krijgen is bijzonder klein, om maar niet te zeggen onbestaande. Toch hoef je in deze situatie nog niet te wanhopen. Het is namelijk zo dat niet alleen een bank in Nederland, maar ook een andere kredietverstrekker de mogelijkheid heeft om een lening te verstrekken. Alternatieve financiële instellingen zijn daarbij niet verplicht om een controle bij het Bureau Krediet Registratie uit te voeren. Geld lenen zonder BKR toetsing is wat dat betreft dan ook perfect mogelijk.

BKR toetsing bij de mini lening

Onderzoek heeft aangetoond dat in het merendeel van de gevallen mensen geen nood hebben aan een grote lening, maar reeds voldoende hebben aan minder dan duizend euro. In dit geval kan je er voor kiezen om een beroep te doen op de mogelijkheden van de zogenaamde minilening. Deze kredietvorm biedt mensen de mogelijkheid om een lening af te sluiten tot een bedrag  van 1000 à maximaal 1500 euro en dat zonder dat er ook maar enige controle wordt uitgevoerd. Sterker nog, sommige kredietverstrekkers maken het mogelijk om deze lening af te sluiten door middel van één simpele sms. Hoe dan ook mag het duidelijk zijn dat de minilening eigenlijk steeds kan worden afgesloten zonder BKR toetsing, maar dan dien je er de strenge voorwaarden en hoge kosten uiteraard wel bij te nemen.

Hoe de BKR toetsing ontlopen bij grote bedragen?

Op bovenstaande vraag dienen we een voorzichtig antwoord te formuleren. In eerste instantie is het zo dat alternatieve financiële instellingen dan wel geen toetsing bij het BKR uitvoeren, dat neemt niet weg dat ze ook niet zomaar zonder enige vorm van controle een grote lening gaan verstrekken. In dit geval wordt er aldus eveneens nagegaan in welke mate de kredietverstrekker in kwestie voldoende kapitaalkrachtig is om de aangevraagde lening volgens de geldende kredietvoorwaarden af te betalen. Is dat niet het geval, dan zal de lening je evenwel geweigerd worden. In dit geval hoef je echter nog niets te vrezen, want heb je al eens gehoord over de onderhandse lening? Deze kredietvorm maakt het op compleet legale wijze mogelijk om geld te lenen bij vrienden of kennissen en dat zonder dat daar noodzakelijkerwijs een vergoeding tegenover hoeft te staan. Ook dit kan je helpen om geld te lenen zonder BKR toetsing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *